Werkwijze

Hoe verloopt een coach traject?

Na ons eerste contact maak ik heel graag kennis met de ouders in een gesprek en luister ik naar het verhaal over wat er speelt en waar ik mag meedenken en kijken met jullie als ouders. Samen komen we tot een hulpvraag waar we mee aan de slag gaan als het tussen ons klikt en we daartoe samen besluiten. Vervolgens vraag ik de ouders het intake/ anamnese formulier ingevuld te retourneren zodat ik alle gegevens en de wens rondom de hulpvraag duidelijk heb.

mijn werkwijze

Per mail stuur ik de ouders een voorstel hoe de coaching eruit gaat zien en kiezen we een moment om kennis te maken met het kind als dat nog niet is gebeurd.

Een coaching traject bestaat meestal uit een aantal sessies (meestal 6 tot 8) van een uur met het kind. Tussendoor en als afsluiting een evaluatie met de ouders. De sessies vinden plaats bij jullie thuis, ook kan het mogelijk zijn dat we naar buiten gaan.

Mijn doel is de oorzaak achter de klacht te vinden. En erachter komen wat er speelt bij het kind en het zelfvertrouwen te vergroten. De focus ligt bij bewustwording en de oorzaak van de klacht, niet alleen bij het behandelen van enkel de klacht.

Ieder kind is uniek. En heeft zoveel mooie eigenschappen en talenten gekregen. Kinderen staan het dichtst bij hun ouders en zijn daardoor in staat onderliggende (soms onbekende) uitdagingen te vergroten en zichtbaar maken in wat er gedaan mag worden. In dit proces gaan we samen aan de slag.

Zo bijzonder om te zien dat een kind en ouders zich bewust worden van wat er speelt en zo hun eigen pad mogen volgen. Hierbij gaan kinderen in hun eigen kracht staan en krijgen ze ruimte om hun eigen talenten te ontwikkelen vanuit balans. We ontdekken dit samen met een spel, een gesprekje of door creatief bezig te zijn: steeds oplossingsgericht. Dat is mijn rol, een stukje meewandelen en meedenken zodat het kind met zijn of haar ouders weer zelfstandig verder kan gaan, de toekomst tegemoet.

Wat is een kind en oudercoach en voor wie?

Opgroeien gaat vaak niet zonder slag of stoot. Door ervaringen die we opdoen lopen we soms vast. Dingen willen maar niet lukken. Als ouder ervaar je dat het gedrag van jouw kind veranderd, niet lekker in zijn of haar vel zit, steeds vaker boos reageert, moeite heeft met het uiten van emoties, slecht slaapt of moeite met inslapen, onzeker is of mogelijk zijn er grote veranderingen in het leven van jouw kind en weet je niet hoe je ze hier doorheen kan helpen. Begrijpelijk allemaal! Als er grote veranderingen in het leven van jouw kind zijn, dan zijn deze er mogelijk voor jou als ouder ook. Denk hierbij aan een scheiding, verhuizen, overlijden van dierbaren. Dat maakt dat je als ouder zelf ook ergens mee loopt en vanuit je dubbelrol er ook voor jou kind wil zijn. Dit kan een hele opgave zijn. Ze zeggen andere ogen dwingen, Ik zeg vooral:” andere ogen zien ook andere dingen.”

Door mij als kind- en oudercoach in te schakelen kan ik meekijken wat er gebeurt in de dynamiek van het gezin. Het kan zo zijn dat jouw kind je spiegelt, waardoor het een uitdaging kan zijn hoe daar mee om te gaan. Ook kan het zo zijn dat jou kind ergens tegenaan loopt en simpelweg niet weet hoe hij of zij hier mee om moet gaan. Of zit jouw kind niet lekker in je vel? En als je erna vraagt weet hij of zij het zelf ook niet? Dat wat een kind laat zien in gedrag is niet altijd wat zich echt afspeelt of wat er dwars zit. Samen met jullie zoeken we naar de oorzaak van de klacht en dit doe ik vanuit een holistische en systemische visie. Kort gezegd: Holistisch is het geheel en gaan we niet alleen met de klacht aan de slag. Juist zoeken we naar de oorzaak van de klacht. Systemisch kijk ik naar spiegelgedrag en kijken we echt naar de gezinsdynamiek en wat zich afspeelt. Dit doe ik door met jullie opstellingen te maken. Met kinderen kan dit ook door te tekenen.

Manouk_Kindercoach_MaschaBootFotografie(49van521)

Voor wie is kind en oudercoaching?

Het liefst zie je jouw kind vrolijk, vol zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld in de wereld staan. Toch zijn er omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat dit verandert en je mij als kindercoach inschakelt. Ik probeer jouw kind te helpen wanneer jij je zorgen maakt, vragen hebt, je kind even niet lekker in z’n vel lijkt te zitten of wanneer jij je kind graag beter zou willen begrijpen.

Ik ben van mening dat ouders de belangrijkste invloed hebben op de ontwikkeling en gedrag van een kind. Hoe ziet een kind zichzelf en wat zijn de angsten en behoeften. Ik geloof in wanneer jij als ouder bewust naar jezelf en jouw handelen durft te kijken, dit een fijne en stevige basis is voor jouw kind. Dat maakt dat ik in mijn praktijk kies voor een brede kijk en aanpak voor jouw kind en het gezin. Herken je jouw kind of misschien wel jezelf in één of meerdere van de onderstaande punten? Dan kan ik jullie wellicht helpen.

Voor kinderen tussen de 4 tot 21 jaar. Voor ouders die graag ondersteuning zoeken tijdens de opvoeding of mogelijk voor zichzelf.

Mijn kind:

 • heeft weinig zelfvertrouwen.
 • heeft moeite met luisteren.
 • vertoont agressie en/ of boosheid.
 • heeft moeite met veranderingen.
 • heeft moeite met uiten van emoties.
 • raakt snel overprikkeld en gefrustreerd.
 • zit niet lekker in zijn vel.
 • is verdrietig.
 • kan moeilijk is slaap vallen.
 • heeft gevoelens van eenzaamheid.
 • voelt zich onrustig, wat jouw kind in de weg zit.
 • voelt zich onzeker of angstig.

Begeleiding voor het gezin

Tijdens deze begeleiding werk ik met de ouders en de kinderen. Tips en tools voor jou als ouder om de best passende manier je kind door grote en uitdagende of moeilijke tijd te helpen. Dit vraagt nogal wat voor jou als ouder. Je hebt zelf heel wat aan je hoofd. Er moet van alles geregeld worden. Je eigen emoties spelen een rol. Hoe ga je het met de kinderen doen? En dan gaat jouw kind(eren) ook nog eens vervelend gedragen of juist heel stil terwijl ze eerst luidruchtig waren. Ik begeleid gezinnen in deze lastige periode. Tip(s) en tool(s) die ik in de loop der jaren heb geleerd en ook zelf heb ervaren. Ieder kind vereist een andere aanpak hierin en door tekenen en spel communiceer ik met de kinderen om zo te achterhalen wat werkt voor dit kind. Je kan een op maat gemaakte ondersteuning verwachten.

Vrijblijvend

Contact opnemen

  Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden Lees hier onze privacyvoorwaarden (*).