Geur en welzijn, ruiken met je brein

Geur en welzijn, ruiken met je brein.

We leven in een wereld vol geuren, van het aroma van vers gezette koffie in de ochtend, tot het parfum van bloemen in een tuin. Deze geuren roepen emoties op en kunnen zelfs herinneringen uit het verleden naar boven halen. Maar hoe werkt dit precies?

aromatherapy

Het reukvermogen is nauw verbonden met ons brein. Wanneer we iets ruiken, worden er geurmoleculen door onze neus opgevangen en naar het reukcentrum in de hersenen gestuurd. Dit centrum is direct verbonden met het limbisch systeem, het deel van de hersenen dat een grote rol speelt voor emoties en geheugen. Hierdoor kunnen geuren sterke emoties en herinneringen oproepen.

Geur heeft ook invloed op onze lichamelijke gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde geuren stress kunnen verminderen en ons humeur kunnen verbeteren. Lavendel wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in aromatherapie vanwege de kalmerende werking op het zenuwstelsel. Andere geuren, zoals pepermunt en citrus, kunnen juist energie en alertheid bevorderen.

Hier zijn enkele wetenschappelijk onderbouwde suggesties om je beter te voelen door het gebruik van geuren:

1. Aromatherapie: Aromatherapie is een holistische geneeswijze die gebruikmaakt van natuurlijke plantenextracten, zoals essentiële oliën, om je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Lavendel, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Probeer een paar druppels lavendelolie in een diffuser of op je kussen te doen voor het slapengaan om een ontspannen sfeer te creëren. Ook wordt aroma ingezet tijdens coaching als dit aansluit bij het gezin.

2. Geurherinneringen: Onze hersenen associëren geuren vaak met bepaalde herinneringen of ervaringen. Om je beter te voelen, kun je proberen om geuren op te zoeken die je doen denken aan gelukkige momenten in je leven. Dit kan het dragen van een parfum zijn dat je droeg tijdens een bijzondere gebeurtenis of het ruiken van versgebakken koekjes die je herinneren aan je jeugd.

3. Natuurlijke geuren: Breng tijd door in de natuur en geniet van de frisse lucht en de geuren van bloemen, planten en bomen. Natuurlijke geuren kunnen een positief effect hebben op je stemming en je helpen ontspannen. Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos of bezoek een lokale bloementuin.

4. Geurmeditatie: Gebruik geuren als hulpmiddel bij meditatie of mindfulness-oefeningen. Kies een geur die je aanspreekt en adem deze diep in terwijl je je aandacht richt op je ademhaling en het huidige moment. Dit kan je helpen om stress te verminderen en je meer bewust te worden van je lichaam en geest.

5. Verander je omgeving: Tot slot kan het veranderen van de geuren in je omgeving een groot verschil maken in hoe je je voelt. Een koud verdampende diffuser is een fijne toevoeging. En je hebt tegenwoordig hele mooie en stijlvolle diffusers voor elk interieur. Diffusers gebruik je op een eenvoudige manier om een aangename sfeer te creëren.

aroma-flesjes-sfeerbeeld

Geuren hebben de kracht om onze stemming en emoties te beïnvloeden, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de geuren om ons heen en hoe ze ons beïnvloeden. Door gebruik te maken van de bovenstaande suggesties, kun je geuren inzetten om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren en je beter te voelen.

Mijn persoonlijke favorieten zijn:

Citroen :heeft een sterk anti-stress effect bij het uitvoeren van uiteenlopende gedragstaken. Dat komt omdat de geurmoleculen de aanmaak van dopamine in de hippocampus en van serotonine in de prefrontale cortex en het striatum stimuleren. Dit wijst erop dat citroenolie een antidepressieve en anxiolytische (angstremmende) invloed op het brein heeft.

Limoen: Limoen bio etherische olie is een zeer breed inzetbare olie. Limoen olie  is nog subtieler en zoeter dan citroen en is daardoor bij kinderen en pubers een favoriete olie. Limoen heeft een verfrissende en verkwikkende werking op de geest en op de huid. De olie bevordert de eetlust en de spijsvertering en helpt bij spijsverteringsstoornissen. De ontsmettende, antivirale, antibacteriële en koortsverlagende eigenschappen, maken het een goed middel tegen verkoudheid, griep, koorts en aandoeningen aan de luchtwegen en de keel.

Mandarijn: Mandarijn bio etherische olie is een zonnige, vrolijke en warme olie die niet alleen kinderen aanspreekt maar ook het kind in de volwassen mens voedt. De olie helpt ons met dat innerlijk kind in contact te komen en helpt om de zonnige kant van het leven te zien. Mandarijn brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de kleine dingen weer aandacht krijgen. Daarnaast  is Mandarijn een kalmerende, verfrissende olie die opbeurend werkt en onrust verzacht. Het helpt bij spanningen, bedplassen, angst, verdriet en prikkelbaarheid en wanneer je je erg druk of nerveus voelt.

Geranium: De fijne, subtiele geur van de Geranium bio etherische olie, welke doet denken aan rozen, brengt ontspanning bij nerveuze vermoeidheid en brengt de geest weer terug in evenwicht (ook tijdens de overgang).Geranium behoort tot de top wat betreft vermindering van stress, spanningen, prikkelbaarheid en angst. Daarnaast geeft deze olie grip op psychische en lichamelijke pijnen. Zij is daarmee geschikt als middel tegen depressies (met name vanuit de hormonale cyclus), kan helpen als men zichzelf kwijt is en met gevoelens overhoop ligt en ondersteunt het herstel van het innerlijke evenwicht. Verder verdrijft deze olie nare geurtjes, slechte gedachten en onvriendelijke stemmingen.

Geranium bio opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

Tot de volgende blog,

Liefs Manouk

Vrijblijvend

Contact opnemen

    Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden Lees hier onze privacyvoorwaarden (*).