Ouder worden, niet in leeftijd

Ouder worden, niet in leeftijd

Als ouder en kind en oudercoach begrijp ik dat het proces van ouder worden en het aangaan van het ouderschap uitdagingen met zich meebrengt. Het is waar dat niemand ons echt leert hoe we met deze veranderingen moeten omgaan, maar er zijn enkele wetenschappelijk onderbouwde suggesties die je kunnen helpen om je beter te voelen en je aan te passen aan deze nieuwe fase in je leven.

blog ouder worden niet in leeftijd
  1. vertrouw: vertrouw op jezelf dat je het kan. Het is normaal om onzeker te zijn. En je mag best zoekende zijn wat voor jou en je kindje werkt. Op voorhand hebben we vaak een beeld van hoe we het ouderschap zien en wat hoe we de opvoeding gaan doen. Pats, je bent ouder en het loopt totaal anders dan gedacht. Mogelijk is de bevalling anders verlopen of heeft jouw kindje een moeilijke opstart. Je kan je hier niet echt op voorbereiden. Ondanks mijn eigen jonge leeftijd (23) dat is moeder werd, werd ik overspoeld door emoties van bescherming en verantwoordelijkheid. Ik zag allerlei scenario’s waarin iets mis kon gaan. Ik bedacht dan in mijn hoofd alle oplossingen of hoe ik het beste in die scenario’s kon acteren. Ik noem een voorbeeld. Stel het raam zou open staan op onze dochter haar kamer en ze zou op de vensterbank klimmen en uit het raam vallen. Wat moet ik dan doen? Ze was toen 2 maanden oud dat dit begon. Ten eerste ze kon niet bij het raam. Ten 2e liet ik het raam niet open. Voor mij was dit nodig om rust te creëren en het los te laten. Wat ik jou als lezer wil meegeven is dat je op jezelf mag vertrouwen. Je krijgt van iedereen onbedoelde adviezen. (Ik betrap mezelf er ook wel eens op 😊). Wat voor de ander werkte hoeft niet voor jou zo te werken. Ook zit hier een verschil in tussen eventuele broertjes en/ of zusjes mocht je meerdere kinderen hebben. Luister naar je intuïtie, je hart en je onderbuik gevoel.
  2. Acceptatie: Accepteer dat verandering een natuurlijk onderdeel is van het leven en dat het normaal is om je overweldigd of onzeker te voelen. Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen, want iedereen ervaart het proces van ouderschap op zijn eigen manier.
  3. Communicatie: Open communicatie met je partner, vrienden en familieleden kan helpen om je zorgen en gevoelens te delen. Dit kan steun geven en je in staat stellen om advies en perspectief van anderen te krijgen. Steun is heel fijn. Zeker als je het even niet meer weet. Als ouder heb je de sterkste band met je kind. Observeer wat je kind laat zien en vraag jezelf af wat heeft hij/zij nodig op dit moment. Geloof me in de meeste gevallen weet je het wel of doe je dit zelfs automatisch
  4. Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als emotioneel. Dit betekent regelmatig sporten, gezond eten, voldoende slapen en tijd vrijmaken voor ontspanning en plezier. Dit klinkt als een uitdaging. Zeker in het eerste jaar dat je ouder wordt. Slaap is soms ver te zoeken. Probeer de nachten af te wisselen of probeer je rust te nemen als je kindje slaapt. Even eruit, samen of alleen. Dit haalt soms even de druk van de ketel en geeft ruimte om weer even jezelf te zijn. Dit geeft zo weer voldoende energie om een onrustige periode door te komen. Je bent naast ouder ook nog jezelf.
  5. Educatie: Hoewel er misschien geen formele opleiding is voor ouderschap, zijn er tal van boeken, workshops en online bronnen beschikbaar om je te helpen meer te weten te komen over dit onderwerpen. Kennis opdoen kan je zelfvertrouwen vergroten en je beter voorbereiden op de uitdagingen die je tegenkomt.

Onthoud dat het normaal is om je soms overweldigd of onzeker te voelen als je met het ouderschap te maken krijgt. Het belangrijkste is om jezelf de tijd en ruimte te geven om te groeien en te leren, en om ondersteuning te zoeken wanneer je die nodig hebt.

Liefs Manouk

Vrijblijvend

Contact opnemen

    Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden Lees hier onze privacyvoorwaarden (*).